"En Özel Öğrenciler, Etkinlikler ve Eserler" sergisi açıldı  

"En Özel Öğrenciler, Etkinlikler ve Eserler" sergisi açıldı

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen, özel eğitim mesleki eğitim merkezi, özel eğitim meslek lisesi ve özel eğitim iş uygulama merkezlerinde eğitim gören engellilerin eserlerinden oluşan, “Sanata Engel Yok“ temalı “En Özel Öğrenciler, Etkinlikler ve Eserler“ sergisi, Dolmabahçe Sanat Galerisi´nde açıldı.  



Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, serginin açılışındaki konuşmasında, sanatın engel tanımayacağını ispat eden "en özel" öğrencilerin kıymetli, el emeği, göz nuru eserlerinin sergide yer aldığını dile getirdi. Sanat faaliyetlerinin, özel öğrencilerin yeteneklerinin ortaya çıkarılması ve öz güvenlerinin artırılmasında önem taşıdığını belirten Avcı, kazanılan estetik becerilerin, engelli bireylerin sosyal hayata uyumunu kolaylaştırdığını, özel yeteneklerini geliştirdiğini ve kişisel gelişimlerine katkı sağladığını anlattı.

 

Avcı, 22 Kasım´da Millî Eğitim Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı arasında iş birliği protokolü imzalandığını hatırlatarak, şunları söyledi: "Öğretmenlerimizin ve öğrencilerimizin sanatsal, kültürel ve sosyal alanlarda bilgi, beceri ve yeteneklerinin ortaya çıkarılması, estetik zevklerinin geliştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla gerçekleştirilecek faaliyetler için Kültür ve Turizm Bakanlığının bütün imkanlarını Milli Eğitim Bakanlığımızın yani öğretmenlerimizin, öğrencilerimizin, eğitim emekçilerimizin hizmetine sunduk. Birçok konuda çalışma alanları kesişen iki kardeş bakanlık olarak imza altına aldığımız bu protokol ile müzelerimizin, kütüphanelerimizin, tiyatro ve sinemalarımızın, öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin daha aktif kullanacakları, tüm imkanlarından sonuna kadar istifade edecekleri birer kültür ve eğitim mekanlarına dönüştürülmesini ümit ediyoruz." Bakan Avcı, sergiye eserleriyle katkı sağlayan öğrencilere, onlara rehberlik eden öğretmenlere ve emeği geçenlere teşekkür etti. 

 

"Yeni hedefimiz zihinlerdeki engelleri, erişim problemini ortadan kaldırmak"

Millî Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör de 2004´ten itibaren Türkiye´de engellilere ilişkin eğitim, mali, sosyal politikalarda açılımlar ve değişiklikler yapıldığına değinerek, "Özel eğitim öğrencileri ve genelde engellilerle ilgili büyük bir sosyal ve ekonomik açılımlar ortaya konuldu. Bu ekonomik açılımların sonucunda da daha önce evlerinde, evlerinin arka odalarında kendilerine göre bir hayat şekillenen engellilerimiz, okullara gitmeye, toplumsallaşmaya başladı. Bu toplumsallaşmaya artık engellilerimiz, engelleriyle birlikte yaşamayı, toplumda yer almayı öğrendi, toplum da onları bu şekilde kabul etmeyi öğrendi." diye konuştu. Bakanlığın yeni hedefini "Engellileri, özel eğitim öğrencilerini okulun dışına çıkarmak" şeklinde açıklayan Güngör, engellileri okuldan dışarı çıkarmanın bir yönteminin de onları iş, meslek ve beceri sahibi yapmak olduğunu söyledi. Güngör, sergide, öğrencilerin becerilerinin, yeteneklerinin ve yaptıkları işlerin yer aldığını dile getirerek, "Günümüzde eğitim sadece okula hapsedilebilen bir eylem olmaktan çıkmıştır. Biz de eğitim çabalarımızı sanatla, meslekle, beceriyle, yetenekle okul dışına kanalize etmeyi hedefliyoruz." dedi. Özel eğitimde eğitime fiziki olarak erişim problemlerinin neredeyse ortadan kalktığını belirten Güngör, "Şimdi yeni hedefimiz zihinlerdeki engelleri, erişim problemini ortadan kaldırmak. Zihinlerdeki erişimi ortadan kaldırmanın yolu da engelli öğrencilerimizin neler yapmaya muktedir olduğunu kamuoyu ile paylaşmaktır." ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Yalova İbn-i Sina Özel Eğitim Uygulama Merkezi öğrencilerinden İrem Fitöz piyano, Ataşehir Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinden Defne Anar arp performansı sunarken, Ataşehir Bilim Sanat Merkezi öğrencilerinden İrem Özcivan da mini bir konser verdi. Beykoz Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezi öğrencileri kendi diktikleri keçe elbiseleri bir defile ile sundu. Açılışı, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı´nın öğrencilerle kurdele kesilerek gerçekleştirdiği "En Özel Öğrenciler, Etkinlikler ve Eserler" sergisi, 11 Aralık´a kadar Dolmabahçe Sanat Galerisi´nde görülebilecek.

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.